Dr. Mátrai Zoltán, PhD, FEBS

Medical Center Budapest 1113 Budapest, Bartók Béla u. 92-94. fsz.

  +36 70 550 1268    +36 20 339 1604       onkoplasztika@gmail.com

Az emlőrák elterjedése

×

Hiba

[Joomlashack License Key Manager] Joomlashack Framework not found

Emlőrák diagnózisa vagy profilaktikus műtét esetében egy rendkívül nehéz döntési helyzet alakul ki. A sebészi beavatkozást követően az emlő formája visszaállítható, azonban sok esetben jelent problémát az elhatározás megszületése, amit főként az egyéni preferenciák és értékek határoznak meg. Mivel a döntést segítő eszközök terén igen nagy a hiányosság, Kerry Sherman PhD (egészség pszichológia professzor, Macquarie Egyetem, Sydney, Ausztrália) és munkatársai kifejlesztettek egy online interaktív csomagot, melyet BRECONDA-nak kereszteltek: Breast REConstruction Decision Aid = "Emlő rekonstrukció döntéshozási segítség".

A BRECONDA multimédia platformot alkalmazva és a legfrissebb információkkal feltöltve segíti az érintetteket döntésük meghozatalában a sebészi lehetőségek terén. A BRECONDA segít felsorakoztatni az előnyöket és hátrányokat, és összemérni azokat a személyes igények és értékek maximális figyelembe vételével. Számos kép- és hanganyag érhető el a portálon (természetesen minden angol nyelven, hiszen az ausztrál betegek és hozzátartozók számára készült), köztük a műtétekről, lehetséges eredményekről, egyedi történetekről. Mivel a pszichés teher, a stressz negatívan befolyásolja a döntéshozatali képességet, az oldalon stressz kezelési relaxációs technikákról is találunk videókat.

A BRECONDA-t nemzetközi együttműködéssel, emlő sebészek, onkológusok, pszichológusok és emlőrákos nők segítségével fejlesztették, alkalmazásának hatékonyságát klinikai vizsgálatnak vetették alá, melynek eredményei a Psychooncology hasábjain 2014-ben jelentek meg.

A BRECONDA a következő linkre kattintva érhető el: http://breconda.bcna.org.au/

Az oldalon bárki regisztrálhat, mindössze néhány adatra (és angol nyelvtudásra) van szükség.

 

new1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regisztrációt követően máris be lehet lépni saját fiókunkba. A kezdő képernyő jobb oldalán látjuk az egyes modulokat, összesen 15-öt, melyeken egyenként javasolt végighaladni. A modulok a következők:

1 - Bemutatkozás, 2 - Masztektómia, 3 - Milyen rekonstrukciós beavatkozások közül választhatok?, 4 - Mikor kerülhet sor a rekonstrukcióra?, 5 - Mire lehet számítani?, 6 - Milyen szövődményekre/sikertelenségekre lehet számítani?, 7 - Mit kell még tudnom, mielőtt meghozom döntésem?, 8 - A rekonstrukcióval kapcsolatos döntéshez fűződő érzelmeim, 9 - Tippek az érzelmeim kezeléséhez, 10 - A család szerepe, 11 - Mások történetei, 12 - Mit gondolok a rekonstrukcióról?, 13 - Mely típusú rekonstrukciót részesítem előnyben?, 14 - Kihez fordulhatok még több információért?, 15 - Következtetések.


1

 

Az első tizenegy modulban részletes, mégis könnyen kezelhető mennyiségű és minőségű információk olvashatók, videókkal és fotókkal illusztrálva, melyek megtekintése opcionális.

 

new2

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az utolsó modulok az addig megszerzett ismeretanyagra építve, célzott kérdések segítségével támogatja a döntés meghozatalát. Az egyes bejelentkezések alkalmával bevitt információkat a rendszer tárolja, így ha többször nyitjuk meg, ugyanott folytatható, ahol előző alkalommal befejeztük, ugyanakkor szerkeszthetjük is, amennyiben véleményünk megváltozott.

Az interaktív online BRECONDA program egy remek eszköz és kezdeményezés az emlőrekonstrukcióval kapcsolatos ismeretek és döntések támogatásában.

 

 


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

Forrás:

http://cancerres.aacrjournals.org/content/72/24_Supplement/P4-17-04

http://breconda.bcna.org.au/

Kép:

http://onlinenetwork.bcna.org.au/discussion/15655/breconda-breast-reconstruction-decision-aid-is-live

 

A menopauza elérkeztével, minek során a petefészek működése fokozatosan leáll, a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje először széles határok közt ingadozik, majd termelése teljesen leáll. A klimax jellemző tünetei, a hőhullámok, a hangulatzavarok, álmatlanság, testtömeg gyarapodás, éjszakai izzadás, vizelettartási nehézségek, hüvelyszárazság mind elsősorban az ösztrogénhormon hiány következtében alakulnak ki.

Egyes esetekben, különösen, ha súlyos a kellemetlenség, a nőgyógyász hormonpótló terápiát javasolhat a tünetek enyhítésére. Ez a gyakorlat az 1940-es évek óta működött, 2003-ban egy nagy amerikai vizsgálat azonban kimutatta, hogy a hormonpótló gyógyszert szedő nők körében 1,26-szor magasabb az emlőrák kialakulásának kockázata. Az Egyesült Királyság egészségügyi ellátását biztosító Állami Egészségügyi Szolgálat (National Health Services, NHS) kimutatása szerint 1000 postmenopauzális nő közül 22-nél diagnosztizálnak emlőrákot, míg hormonterápiával ez a szám 27-re nő (1000 posztmenopauzális, hormonterápiás gyógyszert szedő nőre vonatkoztatva). A rizikó a hormon szedésének abbahagyását követően 5 évvel később normalizálódik (22 / 1000 posztmenopauzális nő).

 

Woman taking fish oil capsule

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A daganat rizikója miatt az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a hormonterápiás gyógyszert szedők aránya, és sokan "alternatív" megoldásokhoz fordultak. A növényi fitoösztrogének, melyek kémiai szerkezete hasonlít az emberi szervezetben termelődő hormonokéhoz, olyan ételekben találhatók meg, mint a szója, a lenmag, a kékszőlő, az áfonya, stb. és bár hatásuk jóval gyengébb az emberi hormonokéhoz képest, képesek az emberi ösztrogén receptorhoz kötődni. (Bővebben a fitoösztrogénekről.)

 

image1 w

 

 

 

 

 

 

 

A 17ß-ösztradiol (a "leghatásosabb" női nemi hormon) és három fitoösztrogén (genistein, biochanin-A és daidzein) kémiai szerkezete

 

A fitoösztrogén tartalmú étrendkiegészítők széles köre érhető el a kereskedelemben, miközben a hatásukkal kapcsolatos ismereteink igencsak hiányosak. Szövettől függően különböző folyamatokat indíthatnak el: egyes testrészekben az ösztrogén hatását utánozzák, míg másokban a hormonhatást blokkolják. Az egészségre gyakorolt hatás (daganat, szív- és érrendszer, elhízás, agyi funkciók) tisztázása érdekében egy holland kutatócsoport (Ivonne Rietjens és munkatársai, Wageningen University, Wageningen, Hollandia) áttekintette a vonatkozó szakirodalmat, azonban az elérhető tudományos eredmények alapján egyik vonatkozásban sem nyert megerősítést a fitoösztrogén alkalmazás előnye. Az elemzés a British Journal of Pharmacology hasábjain jelent meg nemrég.

Az Oxfordi Egyetem és az Egyesült Királyság egészségügyi minőségbiztosítási intézetének (UK National Institute for Health and Care Excellence, NICE) szakemberei megerősítik, hogy a fitoösztrogénekkel kapcsolatos kutatások tudományos értéke igencsak gyenge, például hiányoznak a placebo-kontrollos vizsgálatok, ami a hatásosság értékelésének alapvető módszere.

"Egyes esetekben tapasztalható a tünetek javulása fitoösztrogén készítmények szedése mellett, azonban ez többnyire a placebóhatásnak tudható be. Továbbá, az étrendkiegészítők összehasonlításának kivitelezése önmagában bonyolult lenne, mivel azok előállítása nem sztenderdizált, tehát nem tudjuk, pontosan mekkora dózisú, összetételű fitoösztrogént tartalmaz egy-egy termék. A biztonságosságuk egy újabb kérdés: azáltal, hogy képesek az ösztrogénreceptorhoz kötődni az emlőszövetben, akár az emlőrák rizikóját is növelhetik, például. A hormonpótló terápiák esetében ellenben rengeteg adat áll rendelkezésünkre klinikai kutatásokból, amelyek alapján pontosan tudjuk, hogy enyhítik a menopauza tüneteit, mint a hőhullámok, depresszió és libidócsökkenés, ugyanakkor alkalmazásuk növeli az emlő- és petefészekrák kockázatát. Így a nők teljeskörű tájékoztatása valósulhat meg, ami alapján megbeszélhetik, eldönthetik, mit szeretnének. " – nyilatkozta a témával kapcsolatban Maryann Lumsdan, a Glasgow-i Egyetem nőgyógyászati professzora.

A NICE 2015 végén publikálta első menopauzával kapcsolatos szakmai iránymutatását, melynek célja, hogy megállíthassák a nők néma változókori szenvedését. A protokoll bárki számára elérhető.

 

(forrás: NewScientist)


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

Források:

https://www.newscientist.com/article/2102063-why-do-women-keep-taking-hrt-despite-breast-cancer-risks

https://www.newscientist.com/article/2108447-no-evidence-that-plant-based-alternatives-to-hrt-actually-work/

http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/12/27/fitoosztrogenek_veszelyesek_vagy_jotekonyak

Kép:

http://www.intechopen.com/books/soybean-bio-active-compounds/phytoestrogens-and-colon-cancer

http://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/taking-fish-oil-every-day-6976822

Néhány hete hozták nyilvánosságra az első olyan randomizált klinikai vizsgálat (a bizonyítékokon alapuló orvoslás egyik alappillére) eredményeit, amit egy, a kemoterápia okozta hajhullás megelőzésében alkalmazott korszerű, a fejbőrt hűtő készülékkel, az Orbis Paxman Hair Loss Prevention System-mel hajtottak végre. A vizsgálat kiemelkedően hatásosnak és tolerálhatónak találta az eszközt.

 

A vizsgálatot vezető orvos, Dr. Julie Nangia (Baylor College of Medicine in Houston, USA) a San Antonio Emlőrák Szimpóziumon beszélt az eredményekről, melyeket a Scalp Cooling Alopecia Prevention Trial (rövidítve SCALP, ami egyben fejbőrt is jelent angolul) elnevezésű klinikai vizsgálat interim analízise során állapítottak meg. További adatok várhatóak a közeljövőben.

ORBIS SCALP COOLER 5

 

 

A hatásosság mértéke azonban megkérdőjelezhető, mivel a haj megtartását mindössze négy kemoterápiás ciklust követően állapították meg, így a hosszabb kezelésben részesülők későbbi hajvesztését figyelmen kívül hagyták.

 

A eszköz egy kompakt, padlóra helyezhető hűtőkészülékből, egy szilikon sapkából és a kettőt összekötő csőből áll. A sapka szoros felhelyezése és a készülék bekapcsolása után az utóbbi hideg folyadékot áramoltat a csövön keresztül a sapkába. A hűtés következtében a fejbőr erei összehúzódnak, így bennük a kemoterápiás gyógyszert is "szállító" vér áramlása kissé gyorsabb, nem vagy sokkal kevésbé fejti ki hatását a hajhagymák sejtjeire.

 

A klinikai vizsgálat során a fejbőr hűtése 30 perccel a kemoterápiás gyógyszer indítása előtt kezdődött, az infúzió alatt, majd azt követően még 90 percig fennállt.

Dr. Nangia szerint a szilikon sapka felhelyezése a sikeres fejbőr hűtés kulcsa: amennyiben nem illeszkedik, ki fog hullani a haj.

 

A haj megtartásának fontosságáról beszélt egy másik szakértő, Dr. Marissa Weiss is: "A hajhullás, mint mellékhatás, bár átmeneti, a kemoterápiás kezelés egyik akadályozó tényezője. Számos tanulmány rámutat, hogy a nők jobban félnek ettől, mint a masztektómiától."

 

A vizsgálatban 142 beteg vett részt: 95-en a fejbőt hűtéses csoportban, 47-en pedig a kontroll csoportban. A hajvesztést megakadályozó csoportban részt vevők több, mint felénél sikeres volt a beavatkozás.


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

 

Forrás:

http://www.medscape.com/viewarticle/873151

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretein belül

"A rákos betegek ellátásának helyzete és problémái hazánkban"

címmel tudományos ülést tart 2016. november 16-án 13.30-18.30 óra között az MTA Székház Nagytermében.

A rendezvény célja, hogy a daganatos betegek ellátásában részt vevő szakterületek egy-egy neves művelője összefoglalja, hogy milyen problémákkal találkozik betegellátó munkája során. Ugyancsak cél annak áttekintése, hogy megítélése szerint szakterületén adottak-e a korszerű ellátáshoz szükséges feltételek (eszközök, műszerek, szakemberek stb) és rá kívánunk világítani az esetleges hiányosságokra, valamint lehetőség szerint javaslatot tenni a problémák megoldására. 
 

 

A szervezők külön foglalkoznak az emlőrák sebészet hazai helyzetével ("Az emlőrák korszerű sebészi ellátásának regionális adottságai hazánkban" - Dr. Mátrai Zoltán).

 


Az emlőben felfedezett csomók az esetek nagyobb részében jóindulatú elváltozások. Azonban ha szokatlant tapintunk, feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni! Az alábbiakban az emlő szöveteiből kiinduló benignus daganatokat, diagnózisukat és a kezelési stratégiákat foglaltuk össze röviden.

Fibrózis és ciszták

A benignus emlőtumorok nagy része fibrocisztás elváltozás, melyek leggyakoribb tünetei a mellben tapintott csomók, duzzanatok, fájdalom, alkalmanként váladékozás az emlőbimbóból. Ezek a tünetek jellemzően közvetlenül a menstruációt megelőzően a legkifejezettebbek. Bármely életkorban előfordulhat, azonban gyakoribb a menopauza előtt.

Fibrózis: nagy mennyiségű fibrotikus szövet (érszegény, zsugorodásra hajlamos kötőszövet) jelenléte az emlőben.

CU0000006519.BF5.20X

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciszták: Kerek, lágy tapintású, alapjától elmozdítható duzzanat, amely valójában folyadékkal telt, hámsejtekkel bélelt elváltozás, ami a mirigyállományban alakul ki. Lehet egyszeres vagy többszörös, és előfordulhat az egyik vagy mindkét emlőben. Mérete változatos, a ciklikus hormonális változások hatására növekedhet vagy zsugorodhat, fájdalmat is okozhat. Rendszeres kontrollja javasolt.

A nagyobb ciszták drenálásával a fájdalom megszűnik, azonban a tömlő a későbbiekben újratelítődhet. Enyhe panaszok esetén alkalmazható terápia a megfelelő, jó alátámasztást biztosító melltartó viselése, meleg borogatás, vagy a havi ciklus előtt jelentkező fájdalom esetén recept nélkül kiváltható fájdalomcsillapító. Komolyabb tünetek esetén hormontartalmú gyógyszer szedése segíthet, a nagyobb ciszták sebészi eltávolítása egyéni mérlegelést követően javasolt lehet.

Bizonyos esetekben segíthet a koffeintartalmú italok (pl. kávé, tea, kóla, energiaital) és a csokoládé fogyasztásának elhagyása, illetve a sószegény étrend, habár az étrendi változtatás hatásosságát a klinikai vizsgálatok nem igazolták. Bizonyítékok nem támasztják alá, de eseti beszámolók szerint vitaminokat (A- és E-vitamin) és gyógynövény kivonatot (pl. ligetszépe olaj) tartalmazó étrendkiegészítők is javíthatják a tüneteket.

A krónikus cisztás emlőgyulladás (többgócú mikrocisztás mastopathia) rendszeres onkológiai kontrollt igényel. Amennyiben a fibrocisztás emlőben szokatlanul tömött tapintású duzzanatot érzékelnek, abból helyi érzéstelenítés mellett feltétlen szükséges mintát venni, és szövettani vizsgálatot végezni, hogy a daganat jelenléte teljes bizonyossággal kizárható legyen.

 

 

Duktális vagy lobuláris hiperplázia

Általában nem tapintható, de mammográfiás szűrés során felfedezhető jóindulatú elváltozás, amely azonban (főként az atípusos hiperplázia) hajlamosíthat rosszindulatú daganatra. A hiperplázia ugyanis a tejcsatornákat (ductus) vagy a tejmirigyeket (lobulus) bélelő sejtek burjánzását jelenti. A diagnózis biopsziát követő szövettani vizsgálat után állítható fel. A diagnózist követően rendszeres kontroll szükséges.

 

 

LCIS – lobuláris in situ karcinóma

Általában véletlenül (egyéb elváltozás miatt végzett biopszia vizsgálata során) felfedezett elváltozás. A tejmirigyekben daganatsejtek növekednek, amelyek azonban nem lépik át a tejmirigyek szöveti határait, hanem azokon belül maradnak. Tapintással és mammográfián nem észlelhető, biopsziával diagnosztizálható. Az LCIS hajlamosíthat rosszindulatú daganatra. Sebészi eltávolítása javasolt, amelyet követően rendszeres megfigyelés szükséges. Az emlő helyreállítása azonnal elvégezhető.

 

 

Adenózis

Jellemzője a megnagyobbodott lobulusok (tejmirigyek egységei, lebenyek), amelyek a szokásosnál jóval több mirigyet tartalmaznak. Általában olyan nőknél kerül felfedezésre, akiknél fibrocisztás emlő tünetek miatt került sor biopsziára. Mészlerakódásokat tartalmazhat az elváltozás, ami miatt mammográfiás képen akár összetéveszthető rosszindulatú daganattal. A diagnózist a biopszia szövettani elemzése után lehet felállítani.

Az adenosis sclerotisans az adenózis egy speciális típusa, melyre jellemző, hogy a megnagyobbodott lobulusokban fibrózus (hegesedés szerű) szövetek is vannak.

Kezelést az adenózis nem igényel, azonban javasolt rendszeres ellenőrzésre járni.

 

 

Fibroadenóma

Fibroadenoma

 

 

 

 

 

 

 

 

A 30 év alatti nők leggyakoribb emlődaganata a fibroadenóoma, amely egy vagy több sima felszínű, a mirigyhámból kiinduló, kötő- és mirigyszövetből álló, akár mindkét mellben tapintható, jól körülírt göb. Előfordulása nem jár fájdalommal, jellemzően könnyen elmozdítható alapjától a bőr alatt (nem kapaszkodik a környező struktúrákba) és tömött szerkezetű (kemény tapintású).

A diagnózis alapja a klinikai vizsgálat (tapintás), ultrahang, mammográfia és vékonytűs biopszia.

Kezelést gyakran nem igényel, a műtét rendszeres ellenőrzés (tapintás, ultrahang, mammográfia) mellett elkerülhető (habár a sebészi eltávolítás a szakmai irányelvek alapján növekedési készségük miatt minden életkorban ajánlatos), amennyiben a tumor kicsi és a diagnózis megalapozott.

Ha nagy mérete miatt zavaró, illetve az emlőt deformálja, sebészi kimetszéssel eltávolítható, helyi érzéstelenítésben, ambulánsan. Előfordulhat, hogy a fibroadenóma kimetszését követően egy újabb csomó alakul ki a régi helyén.

Mint minden más jóindulatú emlődaganat esetében, a rendszeres vizsgálat, a csomók kontrollja feltétlenül javasolt.

 

 

Phylloid tumor

Ritka típusú jóindulatú emlődaganat. A nagy méretű, gyorsan növekvő, epitheliális és kötőszöveti komponensekből álló phylloid tumorok főként premenopauzában lévő középkorú nőknél (40 – 50 év között) fordulnak elő. Fájdalmat általában nem okoz, a pontos diagnózis megállapítására a sebészi beavatkozást követő szövettani vizsgálat eredményére alapozva kerülhet sor.

A phylloid tumorok egy része (kb. 25%) rosszindulatú daganattá alakulhat, így esetükben a megfelelően (legalább 1 cm-es biztonsági sávval) végzett széles sebészi kimetszés a szükséges kezelés. A beavatkozás elégtelensége esetén a daganat kiújulhat. A kezelést követően szoros utánkövetés javasolt.

Rosszindulatú phylloid tumor esetében a széles kimetszés vagy a masztektómia képezi a kezelés alapját. A többi rosszindulatú emlődaganattal szemben ezek a tumorok nem reagálnak hormonkezelésre és sokkal kevésbé érzékenyek sugár- és kemoterápiára.

 

 

Intraduktális papillómák

11443tn

 

 

 

 

 

 

 

 

A papillomák szintén gyakori jóindulatú elváltozások: szemölcsszerű kinövések a tejcsatornákon belül, melyek mirigyszövetből, fibrózus szövetből és erekből állnak.

A főként csak egyik emlőn tapasztalt színtelen vagy véres bimbóváladékozás gyakori oka a szoliter papillóma, ami a mellbimbóhoz közeli tágabb tejcsatornákban alakul ki leginkább. Apró csomóként gyakran tapintható, és biopszia is vehető belőle. Műtéti megoldása a műtőasztalon festékanyaggal végzett tejút feltöltés irányítása mellett az érintett emlőszövet eltávolítása.

Kisebb papillómák az emlő egyéb területein is előfordulhatnak, jellemzően egyszerre több (multiplex), ezekre kevésbé jellemző, hogy bimbóváladékozást okoznak. Esetükben a duktoszkópia nagy segítség a diagnózisban. A kezelést a papillóma és a tejcsatorna egy részének eltávolítása jelenti.

 

 

 

szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

Forrás:

http://www.iranyelvek.hu/iranyelvek/old/all/Onkologia/Az%20emlo%20daganatainak%20ellatasa.pdf

http://www.cancer.org/healthy/findcancerearly/womenshealth/non-cancerousbreastconditions/non-cancerous-breast-conditions-lobular-carcinoma-in-situ

Képek:

http://www.origene.com/1/1/93690-tissue-sections-5x5um-frozen-breast-fibrosis-tissue.html

http://www.primehealthchannel.com/fibroadenoma-symptoms-causes-pictures-removal-and-treatment.html

Az amerikai Dr. Gretchen L. Gierach és munkatársai múlt héten publikált kutatási eredményei szerint az adjuváns (daganatsebészeti beavatkozást követő) hormonterápiában részesülő emlőrák túlélők esetében jelentősen csökken a daganat kialakulásának kockázata az ellenoldali emlőben.

 

A kutatás és az eredmények a tekintélyes orvosi szaklap, a JAMA Oncology hasábjain jelentek meg. A kutatók közel 7500 amerikai nő adatait vizsgálták, akiknél legalább 1 év telt el az első egyoldali invazív emlőrák diagnózisa óta. A nők több mint fele tamoxifent, egynegyede pedig aromatázgátlót (leggyakrabban anasztrozolt) kapott. Az átlag 6 éves utánkövetés alatt a betegek 3%-ánál alakult ki ellenoldali emlőrák.

 

tamoxifen 2

 

Az ellenoldali daganat kialakulásának kockázata annál alacsonyabb volt, minél tovább tartott a tamoxifen terápia: az utánkövetés végén is tamoxifent szedők között, a 4 évig tartó kezelés 66%-os rizikócsökkenést eredményezett a hormonterápiát nem alkalmazó emlőrák túlélők adataihoz képest. Bár a tamoxifen ilyen jellegű hatása a gyógyszer szedésének befejezése után csökken, még 5 évvel később is statisztikailag szignifikáns mértékű. A csak aromatázgátlót használó nők esetében 52%-os kockázatcsökkenést mértek ellenoldali második emlőrák tekintetében.

 

A terápiás előny főként azon betegek között volt jelentős, akik a primer daganata ösztrogén receptor pozitív volt.

 

A tamoxifen egy (nem-szteroid) szelektív ösztrogén receptor modulátor. Gyakoribb mellékhatásai: hőhullámok, hüvelyi folyás, idő előtti amenorrhea, csontfájdalom, gyengeség, memóriazavarok, látászavar, folyadék-visszatartás, fokozott véravadás (mélyvénás trombózis fokozott kockázata), hányinger, étvágytalanság, hajhullás. Mellékhatás esetén célszerű a kezelőorvossal beszélni a terápia felfüggesztése helyett. A gyógyszerszedés előnyeit (ami jelen esetben egy második daganat kockázatának nagymértékű csökkentése) és a mellékhatások által okozott kellemetlenségeket mérlegelni szükséges.

 


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

Források:

http://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2565154

http://www.thetimes.co.uk/tto/health/news/article3752295.ece

http://www.huffingtonpost.com/tasneem-bhatia-md/breast-cancer-prevention_b_4027003.html

 

Október

 

Október elseje a mellrák megelőzésének, a betegséggel kapcsolatos tudatosságra való felhívásnak világnapjaként ismert. Valójában az egész hónapot a nők leggyakoribb daganatos megbetegedésével szembeni küzdelemnek és a széles körű ismeretterjesztésnek szentelik. Az alkalomból országszerte számos programot, és ezek keretein belül akár ingyenes emlőrák szűrést kínálnak a szervezők; alapítványok, betegszervezetek, egészségügyi intézmények.

 

Története

 

1985. októberében az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) és az Imperial Chemical Industries gyár gyógyászati ​​részlege között alakult partnerség eredményeként jött létre az Emlőrák Elleni Küzdelem Hónapja (National Breast Cancer Awareness Month /NBCAM/) elnevezésű egészségügyi kampány. A jótékonysági mozgalom alapvető célja volt, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, elősegítse a mammográfiás szűréseken (mint a mellrák elleni küzdelem leghatékonyabb fegyvere) a részvételi arány növekedését és anyagi támogatást szerezzen a megelőzésre, kutatásra és kezelésre. A kampány továbbá információt és segítséget nyújt az érintettek számára.

1993-ban Evelyn Lauder, az Estée Lauder senior vállalati alelnöke megalapította a Breast Cancer Research Foundation nevű alapítványt az emlőrákkal kapcsolatos kutatás támogatására, és jelképéül a rózsaszín szalagot választotta.

BCRF logo
 

 

Azonban nem ez volt az első alkalom, hogy a rózsaszín szalag az emlőrák szimbólumaként szerepelt.

 

1991-ben a 68 éves kaliforniai Charlotte Haley, akinek húga, lánya és unokája is emlőrákban szenvedett, barack színű szalagokat készített, melyekhez kártyákat mellékelt, amelyeken a következő állt:

"A National Cancer Institute [az Amerikai Onkológiai Intézet] éves költségvetése 1,8 milliárd $, melynek mindössze 5%-át fordítJÁK a rák megelőzésére. Segíts felébreszteni a törvényhozóinkat és Amerikát eme szalag viselésével."

Salmon Ribbon 300x213

 

1991 őszén a Susan G. Komen Alapítvány rózsaszín szalagokat osztott a résztvevőknek az emlőrák túlélőkért rendezett New York-i futam alkalmából.

 

Mára világszerte sokszínű programok látogathatók októberben az emlőrák elleni küzdelem jegyében: pl. közös séta, futás, főbb épületek rózsaszín kivilágítása, valamint sportklubok és művészek is részt vesznek a tudatosság terjesztésében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nagy jelentőséget tulajdonít az aktivitásnak.

mellrak mervai2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A korai felfedezés jelentősége

 

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a melldaganat miatti halálozás az alacsony és közepes jövedelmű országokban magas, ahol az egészségügyi ellátás nem megfelelő, illetve az információhiány miatt elégtelen a betegséggel kapcsolatos tudatosság.

Hazánkban évente 7000-7500 új esetet diagnosztizálnak. A magyar nők átlagos emlőrák kockázata 8-10 %, ami azt jelenti, hogy kb. minden 10. nőnél alakul ki a betegség az élete folyamán. A betegek többségénél posztmenopauzában alakul ki daganat, éppen ezért célozza a mammográfiás szűrés a 45 és 60 év közötti magyar nőket. A mammográfia a korai felfedezés kulcsfontosságú eszköze, azonban a szűrésre behívottaknak általában kevesebb, mint fele jelenik meg a vizsgálaton! A jelenség hátterében számos ok állhat, többek között tévhitek vagy az információk hiánya. Az emlőrák gyógyítása hatékonyabb, ha korábban ismerik fel a daganatot.

 

 

koraifelfedezes

 

Az időben történő felfedezéshez elengedhetetlen a rendszeres (havonta, a menstruációs ciklus vége után elvégzett) önvizsgálat is!

Ide kattintva megtekinthet egy videót, ami ebben segítséget nyújthat!

 


 

További információk:

Az emlőrák elterjedése

Kockázati tényezők

Tünetek

 

A 2016-os mellrák elleni küzdelem országszerte elérhető programjairól a Mellrákinfó Egyesület Facebook oldaláról értesülhet!

 


Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Breast_Cancer_Awareness_Month

http://www.who.int/cancer/events/breast_cancer_month/en/

http://eco.iarc.fr/eucan/Country.aspx?ISOCountryCd=348

http://daganatok.hu/emlorak/

Az emlőhelyreállító műtét időzítése az egyik legtöbbet tárgyalt téma a mellrekonstrukció klinikai kutatásában. Az emlőrák terápiás (multidiszciplináris) bizottságok feladata igen fontos. A bizottsági megbeszéléseken ideális esetben a mellrákos beteg és a betegség valamennyi kezelési területét képviselő orvosok (képalkotó diagnoszta, sebész, patológus, gyógyszeres onkológus, sugárterápiás szakorvos, stb.) illetve egészségügyi szakemberek (ápoló, pszichológus, gyógytornász, stb.) vannak jelen, és a páciens egyénre szabott terápiás tervét állapítják meg. Mivel minden emlőrákos nő és a betegsége is egyedi, minden egyes rekonstrukciós műtét és annak időzítése is egyedi megfontolást igényel, és ezért különbözőképpen zajlik.

 

Az emlőrekonstrukció különböző időpontokban történhet, a páciens és betegségének egyéni paraméterei, valamint a beteg és orvosai közös döntései alapján.

idozites1

A masztektómiával egyidőben történő  azonnali rekonstrukció

Azonnali helyreállító műtét végezhető masztektómia esetén akkor, ha az emlőtumor jó prognózisú, a helyreállító műtét feltételei adottak, valamint, ha a beteg az egy ülésben végzett rekonstrukciót kívánja. A műtét során az onkoplasztikus sebész eltávolítja az emlő szöveteit, majd rekonstruálja a mellet a test más részéről vett szövettel, implantátummal vagy mindkettő segítségével. Szinte mindenre egyetlen beavatkozás során kerülhet sor, a páciens már helyreállított emlőkkel ébred a műtéti altatásból, nem tapasztalja meg az eltávolított mell esetleges traumáját. Azonban az azonnali rekonstrukció nem kivitelezhető minden esetben, főként ha további kezelések szükségesek, mint a kemo- vagy sugárterápia. Ekkor a sebész javaslatára szükséges megvárni a kezelések végét. Vagy, a helyzettől függően, a helyreállítás egy része azonnal elvégezhető, majd a kemoterápia és / vagy sugárkezelés után további sebészi beavatkozást követően készül el a végeredmény. Profilaktikus masztektómiánál, amit magas rizikójú nőknél mellrák megelőzése érdekében végezhetnek, mindig azonnali emlőrekonstrukció történik.

Masztektómia vagy lumpektómia műtét után, kemo-, sugárterápiát, célzott kezelést követően: halasztott rekonstrukció

Az onkológiai kezelések, az adjuváns (daganat eltávolítását célzó műtétet követő) sugár- és kemoterápia olyan változásokat idézhet elő, melyek eredményeképpen a rekonstruált emlő veszít térfogatából, és a bőr keringése, színe, tónusa, minősége is változik.

A sugárterápia különösen gyakran okozhat nemkívánatos változásokat implantátummal történő rekonstrukció után.

Általánosságban elmondható, hogy az 5 cm-es méretet meghaladó emlődaganatok esetében, melyeknél nyirokcsomó áttét is megállapítható, nagy valószínűséggel van szükség sugárkezelésre a műtét után.

Korai halasztott helyreállító műtét végezhető akkor, ha a tumort sikerült úgy eltávolítani, hogy ne maradjanak hátra daganatos sejtek az emlőben, a szövettani feldolgozása megtörtént. Az emlősebész szükség esetén újabb onkológiai kimetszést végez, és a helyreállító műtétet későbbi időpontban végzi el. Amennyiben sugárkezelés szükséges, az expander töltését a sebész minimálisan csökkenti és a teljes onkológiai terápia befejezésekor a szövettágító újratöltésével helyreállítja az emlő térfogatát és befejezi a rekonstrukciót.

A késői halasztott helyreállító műtét a teljes terápia befejezése után 6-12 hónappal (sugárkezelést követően 6 hónappal, kemoterápiát követően 3-6 hónappal) végezhető. A részben vagy teljes egészében hiányzó emlő pótlása saját szövetek felhasználásával vagy szövettágító majd szilikon implantátum felhasználásával történik.

A mell helyreállítása történhet évekkel az első sebészi beavatkozást követően is.

Vannak, akik egyszerűen nem állnak készen lelkileg egy ilyen műtétre, csak jóval később, akár évek múlva változtatják meg első döntésüket, miszerint nem kívántak rekonstrukciót, hanem pl. külső protézis viselését választották.

idozites2

A halasztott-azonnali rekonstrukció

A halasztott-azonnali rekonstrukció egy fokozatos megközelítést takar, amely magában foglal bizonyos rekonstrukciós lépéseket már a masztektómia vagy lumpektómia műtét során, majd a helyreállító sebészet további lépéseire a daganat gyógyszeres és sugárterápiás kezelése után kerül sor. A módszer első lépésében, bőrtakarékos masztektómia műtét során egy szövettágító (expander) vagy emlő implantátum izom alá behelyezése történik. Az ideiglenesen elhelyezett expander vagy implantátum segít megőrizni a mell és a mell bőrének alakját a sugárkezelés alatt, így bőrtakarékos masztektómiával a lehető legjobb eredmény érhető el. A szöveti expander úgy képzelhető el, mint egy léggömb, aminek fokozatos töltésével a bőr megfelelő méretre tágul, és egy üreg vagy „zseb” jön létre a helyén. A sugárkezelés befejezését és a besugárzott terület szöveti regenerációját követően (kb. 4-6 hónap) az expandert az onkoplasztikus sebész eltávolítja, és a térfogatot a megfelelő módszerrel pótolja.

Gyakran csak az eltávolított daganat és nyirokcsomók szövettani analízisét követően állapítható meg a besugárzás és kemoterápia szükségessége. A patológiai elemzés akár néhány hétig is eltarthat. Ha sugárterápia javallott a daganat kezelésére, az expander a kezelés végéig a helyén marad. A szövettágító egy ún. porttal (port: fém vagy műanyag szelep, csatlakozó) rendelkezik, amin keresztül az onkoplasztikus sebész változtatni tudja az expander méretét steril sóoldat betöltésével vagy eltávolításával. Az expander töltése után egyes esetekben néhány órán keresztül fájdalom tapasztalható a növekvő térfogat környezetére kifejtett nyomás következtében.

Számos tényező befolyásolja a helyreállító műtét időzítését:

A daganat stádiuma:

Azoknál az I-es illetve ritkábban II-es stádiumú daganattal diagnosztizált betegeknél, akiknék biopszia alapján masztektómia történt, kevésbé valószínű, hogy indikált sugárterápia vagy egyéb további kezelés a mell eltávolítása után. Leggyakraban ezen betegek részesülnek azonnali emlőrekonstrukcióban. Amennyiben a sugárkezelés indikációja felmerül, a fokozatos megközelítést célszerű alkalmazni.

Előrehaladott betegségben, III-as és IV-es stádiumú emlőrákos betegeknél szinte mindig szükséges a sugár- és/vagy egyéb gyógyszeres kezelés masztektómiát követően. Ebben az esetben általában a rekonstrukciós műtét késleltetése javasolható, az onkológiai kezelések befejezése utáni időszakra.

Egyes előrehaladott daganatos esetekben azonban, az azonnali rekonstrukció megfelelő választás lehet. Például, amennyiben az emlőrák első kezeléseként (neoadjuváns) kemoterápiában részesül a beteg, és annak hatására csökken a daganat mérete, alacsonyabb stádiumba sorolható a betegség. Ilyenformán akár bőrtakarékos masztektómia is végezhető lehet. Azonnali rekonstrukció lebennyel, és szakaszos helyreállítás expander beültetéssel is kivitelezhető alapos mérlegelést követően.

Az egészségügyi ellátási hely feltételei és az elérhető szakértelem:

A legfejlettebb egészségügyi rendszerekkel rendelkező országok döntő többségében az emlőrák sebészi eltávolítását kizárólag ún. emlősebészek, specializálódott sebész-onkológusok végezhetik, míg a rekonstrukciót, a mell helyreállítását az erre szakosodott plasztikai sebészek. Az onkoplasztikus sebész a két szakember tudását és szakértelmét egyesíti. Az újabb ún. szabadlebenyes helyreállító műtétek elvégzéséhez továbbá mikrosebészetben gyakorlott sebészre is szükség van, aki a lebeny piciny ereit képes összekapcsolni a mellkas meghatározott ereivel, hogy a lebeny „új otthonában” is megfelelő vérellátással rendelkezhessen. Ezekkel a készségekkel kisszámú szakember rendelkezik.

Továbbá, mivel a késleltetett-azonnali mellrekonstrukció viszonylag új módszer, és valamivel bonyolultabb is, mint akár az azonnali vagy a késleltetett emlőhelyreállítás időzítése, ez a lehetőség nem áll rendelkezésre mindenütt.

A döntési stílus:

A mellrák diagnózisa egy igen negatív, ijesztő, stresszes élmény a betegek döntő többségének számára. A különböző műtéti és egyéb onkológiai kezelési lehetőségekkel kapcsolatban döntéseket kell meghozni. A helyreállító műtét mellett való döntés, a beavatkozás típusának és időzítésének kiválasztása további nyomásként nehezedhet az érzelmileg túlterhelt nő vállára. A masztektómia, bár elvégzése érdemi halasztást nem tűr, általában nem sürgősségi műtét. Van idő kicsit megállni és átgondolni a felmerült kérdéseket, s azokra választ találni. Amennyire lehet, a döntéseket érdemes hosszú távra kalibrálni, nem pedig a pillanatnyi érzelmi állapotra adott reakcióként kezelni.

Amennyiben nem kívánja a mellhelyreállító műtét elvégzését, kérdezze meg kezelőorvosát az azonnali és késleltetett rekonstrukciók közti különbségekről a rövid távú felépülés és hosszú távú eredmények tekintetében.

idozites4

Az általános egészségi állapot:

Cukorbetegség, keringési problémák, vagy vérzési rendellenesség esetében kezelőorvosa javasolhatja, hogy a rekonstrukciót megelőzően várja meg a teljes gyógyulást masztektómia után. Az erős dohányzás befolyásolja a gyógyulási készséget, akár súlyos szövődményeket (sebgyógyulási nehézség, vérzés, reoperáció) okozva. Orvosa a dohányzás egy időre történő felfüggesztését kéri, eme szövődmények megelőzése érdekében.

 


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

 

Egy nagy nemzetközi kutatás (BIG 1-98) eredményei alapján, amelybe 4 kontinens számos országából, köztük Magyarországról is soroltak be emlőrákos betegeket, kimutatták, hogy a hormonkezelésben részesülő nők mintegy 25% -a el sem kezdi a terápiát, vagy túl korán abbahagyja, sok esetben a mellékhatások miatt.

A posztmenopauzában lévő, korai stádiumú ösztrogén receptor pozitív emlődaganatos nők egyik leghatásosabb terápiája a műtétet követően az ún. aromatázgátlók csoportjába tartozó gyógyszerek: anasztrozol, letrozol és exemesztán. A gyógyszert a daganat kiújulásának megelőzése érdekében kapják az emlőrákos nők, a kezelés javasolt időtartama 5 év.

Mire valók az aromatázgátlók?

Az ösztrogént menopauza előtt álló nőknél a petefészkek állítják elő, míg menopauza után már főként egyéb perifériás szövetek (a zsírszövet – emlők zsírszövete is, agy, méhlepény, csontok, bőr, erek, hajhagymák stb.). Az ösztrogén számtalan szervezetbéli funkciója közül emlőrák vonatkozásában kiemelendő, hogy stimulálja az emlőszövetet. Az aromatáz enzim az ösztrogén szintézisének kulcsfontosságú enzime. Az aromatáz enzim gátlásával menopauza után hatásosan gátolható az ösztrogén előállítása a szervezetben, így megszüntethető a folyamatos stimuláció, ami az emlődaganat újbóli kialakulásához vezethet. A daganat eltávolítása után indított gyógyszeres kezelés kifejezett hormonérzékenység esetén mintegy felére csökkentheti a kiújulás kockázatát.

Az aromatázgátlókról hosszú távú, több ezer nőt bevonó klinikai vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy jelentősen csökkenteni képesek a daganat kiújuásának kockázatát, melynek azonban feltétele a gyógyszer folyamatos szedése.

A kezelés haszna több tényezőtől függ, mint pl. a daganat hormonérzékenysége (ez az információ leginkább a daganat eltávolítását követően annak szövettani vizsgálatával állapítható meg).

 

Miért lehet, hogy sokan nem fejezik be a terápiát sikeresen?

Sajnos – mint minden gyógyszernek – az aromatázgátlóknak is számos többé-kevésbé kellemetlen mellékhatása létezik, melyek, amennyiben előfordulnak, akadályozhatják a gyógyszer rendszeres szedését, ezzel pedig a daganat kiújulásának kockázata nő.

A terápia leggyakoribb mellékhatásai az izom és ízületi fájdalom, merevség és a hajhullás. Ritkábban fejfájás, gyomor-bélrendszeri panaszok (hányinger, hányás, hasmenés, étvágytalanság), hőhullámok, szédülés, gyengeség, fáradékonyság, aluszékonyság, érzékelési zavarok, hüvelyszárazság és bőrkiütés jelentkeznek. A hosszú ideig történő alkalmazás során számolni kell továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések emelkedett kockázatával, valamint a csontritkulással. Igen ritka, de jellemző mellékhatás az alagút szindróma.

AI 2

 

Mik a következményei a gyógyszer javasolt alkalmazásától való eltérésnek?

A fent említett tanulmány 6144 nő adatai alapján megállapította, hogy azoknál a menopauza utáni állapotban lévő nőknél, akik idő előtt abbahagyták a hormonkezelést vagy rendszertelenül vették be a gyógyszert, sokkal valószínűbb, hogy daganatuk kiújul, azokhoz képest, akik az előírt módon alkalmazták a készítményet.

A gyógyszeres terápiák eredményessége több tényezőtől függ. Egyrészt orvosi faktorok (megfelelő betegségben, megfelelő gyógyszert, megfelelő dózisban, stb.) befolyásolják, másrészt pedig a beteg-együttműködés, ami azt mutatja meg, hogy a beteg mennyire tartja be az előírás szerinti gyógyszerszedést. A beteg-együttműködés intenzíven kutatott terület, és számos kapcsolódó fogalma közül a tanulmány két fontos területet vizsgált:

Perzisztencia ("kitartás"): az az időtartam, ameddig a beteg egy adott terápiát ténylegesen folytat. A tanulmányban részt vevő nőknek 60 hónapig tartó hormonterápiát írtak elő. Minden résztvevő, aki legalább 54 hónapig szedte gyógyszerét, teljesítette a kezelést (perzisztensnek minősült).

Compliance ("megfelelés"): annak mértéke, hogy a beteg mennyire követi az orvos által előírtakat a gyógyszerszedés során. A tanulmány során a betegek félévente kapták meg 6 hónapra elegendő gyógyszerüket. Azok a nők feleltek meg a terápiás előírásoknak ("compliensek" voltak), akik a féléves periódusokban a tabletták legalább 80%-át bevették, és nem tartottak 7 napnál hosszabb szünetet a gyógyzerszedés során.

 

A kutatók a betegségmentes túlélést vizsgálták az "együttműködés" tükrében.

 

A betegek mintegy 19% -a, egyötöde nem fejezte be a felírt hormonkezelést, ők nem voltak perzisztensek.

A terápiával idő előtt felhagyó nőknél 35 – 56% -kal nagyobb volt az esélye a daganat kiújulásának.

Döntésüket legtöbben (83%) a mellékhatásokkal indokolták.

 

A vizsgálatban résztvevő nők mindössze 5,1% -a volt "nem compliens" a felírt hormonkezeléssel.

Náluk 61%-kal nőtt a kiújulás kockázata a terápiát követő betegekkel szemben.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy klinikai vizsgálatok során a betegek a fokozottan intenzív megfigyelés miatt általában sokkal nagyobb mértékű "terápiahűséget" mutatnak!

 

Kiket veszélyeztet a "terápiahűtlenség"?

A BIG 1 – 98 tanulmány alapján a nők, akik/nél:

  • idősebbek voltak
  • dohányoztak vagy korábban dohányzók voltak
  • nyirokcsomó-negatív betegség diagnosztizálták (nem igazoltak rákos sejteket a nyirokcsomókban)
  • kórtörténetében vérrögképződés szerepel
  • hormonterápiát váltottak

nagyobb valószínűséggel hagyják abba a kezelést idő előtt.

 

Lehet-e enyhíteni a mellékhatásokat?

Nehezen tolerálható, elviselhetetlen mellékhatás fellépésekor esetenként gyógyszerváltás (onkológusával egyetértésben másik gyógyszerre való áttérés) segíthet. Egyes tünetek életmódbeli változtatással enyhíthetők, akár meg is előzhetők.

 

Menopauzális tünetek: a hőhullámok

A "klimax" ideje alatt alkalmazott ösztrogéntartalmú készítmények ebben a helyzetben nem alkalmazhatóak, mivel a terápiás cél éppen az ösztrogén szint alacsonyan tartása.

Hőhullámok az érintettek kb 30%-ában jelentkeznek. Fokozott panaszok esetében egyes antidepresszánsok és epilepszia gyógyszerek segíthetnek enyhíteni ezt a tünetet. Az említett gyógyszerek vénykötelesek és alkalmazásuk kezelőorvosával való alapos megbeszélést, az előnyök és hátrányok mérlegelését igénylik!

Számos esetben a hőhullámokat bizonyos stimulusok, pl. stressz, alkohol, fűszeres étel, koffein váltják ki. Amennyiben ez azonosítható, a kiváltó tényező kerülése javasolt. Továbbá, a réteges öltözködés is segíthet némileg, amikor jön a hőhullám.

 

Ízületi fájdalom

A tünetek főként a kéz, a csukló és a térd ízületeit érintik, általában jobb és bal oldalon egyaránt. Az ízületi panaszok enyhítésében a rendszeres mozgásnak rendkívül nagy szerepe van, legyen az jóga, séta, futás, vagy csupán a lift használata helyett lépcsőzés, ahol ez kivitelezhető.

 

Csontritkulás

Aromatázgátló kezelés során orvosa többször is ellenőrizni fogja csontsűrűségét. A csontritkulás folyamata lelassítható, megelőzhető lehet, a rendszeres testmozgás során alkalmazott könnyű súlyokkal történő edzéssel és erőgyakorlatokkal. Kálcium és D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők alkalmazását szokták még javasolni.

 

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság egy olyan tünet, melyről sokan nem mernek beszélni sem, holott fontossága nem kérdőjelezhető meg. A hüvely nedvesen tartására rendelkezésre állnak készítmények, melyek rendszeres, naponta történő alkalmazása segíthet, és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

AI 3

 

Milyen tanulság vonható le?

Menopauza után diagnosztizált hormonreceptor pozitív korai emlőrák esetében a műtétet és egyéb terápiákat követően, amennyiben aromatázgátlót ír fel az orvos, nagyon fontos a kezelés előírás szerinti betartása. A hormonreceptor pozitív daganatok nagy eséllyel kiújulhatnak a gyógyszer hiányában.

Minden beteg másként reagál a gyógyszeres kezelésre. A mellékhatások sokak számára nehezen elviselhetőek. Tanácsos orvosával beszélnie, amint észleli az olyan kellemetlenségeket, mint a hőhullámok, ízületi fájdalom, vérrög kialakulása, alvásproblémák, fáradékonyság, koncentrációs zavarok. Ne várja meg, amíg a tünetek elviselhetetlenné válnak, ami miatt úgy döntene, inkább nem szedi tovább gyógyszerét. A mellékhatások enyhítése sokszor lehetséges, sőt, másik hormonkészítményre történő váltás is.

Végül, mindig érdemes szem előtt tartani, hogy a terápia végeztével a mellékhatások is elmúlnak.

 


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

Források:

http://www.breastcancer.org/research-news/not-taking-hormonal-tx-leads-to-more-recurrence

http://jco.ascopubs.org/content/early/2016/05/19/JCO.2015.63.8619

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)61074-1/abstract

http://blog.dana-farber.org/insight/2014/05/how-to-cope-with-side-effects-of-aromatase-inhibitors/

Képek forrásai:

www.aliexpress.com

http://blog.carebuddy.co/

https://www.verywell.com


Itt a nyár! – Napozás mellműtét előtt és után

 

  

Eljött végre a várva-várt nyár, sokan készülnek vízparti üdülésre és sok napozásra. A mellműtét esetenként hosszadalmas kellemetlenségeit követően végre újra fürdőruhában is élvezhető a jó idő. A napozás vagy szoláriumozás megkezdése előtt azonban néhány fontos dolgot célszerű fontolóra venni.

napozas2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műtétet követő hónapokban a beavatkozás által érintett területek, nevezetesen az emlők gyógyulnak. A nem körültekintő napozás ezt a gyógyulási folyamatot zavarhatja meg, jelentős égést és hegesedést eredményezve, illetve végleges hiperpigmentációt okozhat, azaz a hegeket sötétítheti.

 

A szövődmények megelőzése érdekében a műtétet követő évben (de legalább 3 hónapig) az emlőket és a hegeket teljes mértékben óvni kell az UV sugaraktól.

 

Amennyiben ezt a tanácsot nem kívánja megfogadni, legalább 30 SPF (sun protection factor, napvédő faktor) naptej (vagy egyéb készítmény: krém, olaj, permet, stift, stb.) alkalmazása ÉS a hegek ragtapasszal vagy törölközővel / ruházattal való takarása ajánlott. A napvédő bőrápoló esetében tanácsos, hogy alkalmas legyen érzékeny bőr védelmére.

 

A sebészeti beavatkozás előtt sem ajánlott, hogy a műtendő területet UV sugárzás érje akár napozás, akár szoláriumcső jóvoltából.

 

 

Az ultraviola (UV) sugárzás

  

A földfelszínre érkező UV sugárzás legnagyobb része (~95%-a) az UV-A tartományba esik. Az UV-A felelős a bőr idő előtti öregedéséért, sokkal kevésbé okozza a bőr pirosodását, barnulását, mint az UV-B. Közvetetten károsítja a DNS-t, reaktív gyökök létrehozásával, és bár korábban egészségügyi szempontból ártalmatlannak gondolták (a bőr idő előtti öregedését leszámítva), ma már ismert, hogy a melanóma (bőrrák agresszív formája) kialakulásáért felelős. Az UV-B ugyan elősegíti a bőrben a D-vitamin képződését, de közvetlenül károsítja a bőrsejtek örökítőanyagát (DNS-ét), és felelős a leégésért. Nem hatol olyan mélyre a bőrben, min az UV-A, és a nem-melanóma típusú bőrdaganatok fő okozójának tekinti az orvostudomány. A szolárium berendezések által kibocsájtott sugárzás általában kb. 95%-ban az UV-A és 5%-ban az UV-B tartományba esik.

 

 

Az UV-sugárzás károsítja a kollagénrostokat, hozzájárul a bőr öregedéséhez és nem utolsó sorban bőrrákot okozhat.

 

A szervezet a DNS-károsítás ellen a melanin (pigment) termelésével védekezik: a melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli illetve hővé alakítja a sugárzást, és az „elnyelés” okozza a bőr barnulását. A védelem rövid ideig hatékony.

 

napozas1

 

 

 

A bőr UV védelmének szabályai – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai

 

 1. A közvetlen napsugárzás kerülése. Az első és legfontosabb szabály az UV sugárzás lehetséges következményeinek megelőzésére. Mivel a napsugarak kisebb-nagyobb mértékben áthatolnak a ruházaton/fürdőruhán is, a napon való tartózkodást ajánlott lehetőség szerint minimalizálni, főként a délelőtt 10 óra és délután 4 óra közötti intervallumban, amikor az UV sugarak a "legerősebbek".

 

 

2. A szabad ég alatt töltött programok szervezése az UV index alapján. Az UV index a bőrre ható UV-dózis fizikai mennyiségét, "erősségét" fejezi ki, és az egész világon azonos szempontok alapján határozzák meg. A Nap horizont feletti magassága alakítja alapvetően az UV-sugárzás erősségét, így ezt késő tavasztól kora őszig ajánlott figyelemmel kísérni, főként kinti programjaink alkalmával. Minél magasabb az UV index szám értéke, annál nagyobb a valószínűsége, hogy (bőrtípustól függően) viszonylag rövid idő alatt bekövetkezhet a bőr (és a retina) károsodása. Magyarországon az index 0-tól 10-ig terjedhet, míg a mediterrán, trópusi vagy szubtrópusi területeken előfordulnak jóval magasabb értékek is. Magas UV index esetén nagyobb hangsúlyt szükséges fektetni a bőrvédelemre.

 

 

3. Árnyék. Az UV sugárzás szempontjából veszélyesnek ítélt órákat javasolt többnyire árnyékban tölteni, azonban fontos tudnunk, hogy a fák, ernyők, üveg és egyéb árnyékolók nem biztosítanak teljes védelmet

 

 

4. Ruházat. Egy széles karimájú kalap jó szintű UV védelem a szemek, az arc és a tarkó számára. A megfelelő minőségű napszemüveg elláthatja a retina védelmének feladatát. Sűrűn szövött, laza ruházat javasolt a bőr fedésére, ha a károsodás megelőzése célunk.

 

 

5. Napvédő készítmények alkalmazása. Ajánlott széles spektrumú, legalább SPF 15 napvédő krém/tej/permet felvitele a napsugárzásnak kitett bőrfelületre. Az alkalmazást 2 óránként szükséges ismételni, illetve edzést, úszást, stb követően is. A készítményeket sosem azért használjuk, hogy meghosszabbíthassuk a napon töltött időt.

 

 

6. Szoláriumok kerülése. A szolárium használata is károsítja a bőrt és a szemeket. A 30. életévüket megelőzően rendszeresen szaunában barnuló fiatalok bőrrák (kután melanóma) kockázata 75%-kal emelkedik.

 

 

 

 

 

Hogyan válasszunk megfelelő napvédő készítményt, és mit kell tudni alkalmazásukról?

 

napozas3

 

Széles spektrum

A napvédő készítményeken jelzett faktor (SPF) csak az UV-B sugárzás elnyelését mutatja, de mivel az UV-A sugárzás is okozhat bőrrákot, tanácsos olyan készítményt vásárolni, melyen mindkét UV komponens elleni védelmet tüntettek fel (UVA + UVB). 

 

Az SPF melletti szám jelzi, hogy a készítmény mennyire képes megvédeni a bőrt az UVB káros hatásaival szemben. Akinek a "védtelen" bőre például 20 perc alatt leég, SPF 15-ös napvédő készítmény 15-ször 20 percre nyújthatja azt az időt, ami alatt ez a nemkívánatos esemény bekövetkezik, így elméletileg akár 5 órán keresztül "gondtalanul" élvezheti a déli napsütést. Másik megközelítésben az SPF 15 az UV-B sugarak kb. 93%-át szűri ki, az SPF 30 97%-ot, az SPF 50 pedig 98%-at, de 100%-os védelem nem létezik. Ezek a különbségek elhanyagolhatónak tűnnek, azonban egyes körülmények (pl. veleszületett vagy gyógyszer-indukálta fényérzékenység, bőrdaganat az anamnézisben, stb) fennállásakor  igen sokat jelentenek.

 

 

Időzítés

Általános szabály, hogy a napvédő készítményt 20 perccel azelőtt szükséges felkenni, hogy kilépnénk a napra.

 

 

 

A magas faktorszám nem jelenti azt, hogy nem kell újra bekenni!

Van azonban egy aprócska hibája az SPF "modellnek". Először is, nincs olyan napvédő készítmény, akármilyen "erősségű" is, ami 2 óránál hosszabb ideig hatékony maradna anélkül, hogy újabb adagot kellene felvinni bőrünkre. Ugyanakkor félrevezető a számozás is, mert aki például SPF 30-as szűrőt használ azt gondolhatná, kétszer olyan erős védelmet élvez, mintha SPF 15-ös naptejet alkalmazna.

 

A napvédő alkalmazását tehát 2 óránként szükséges ismételni. 

Másodsorban pedig, a bőr pirosodását csak az UV-B sugarak váltják ki, az UV-A közvetítette károsodásról nem kapunk ilyen gyors vizuális visszaigazolást.

 

A készítmények kiválasztásakor tehát fontos, hogy ne csak az UV-B, hanem az UV-A sugarak ellen is védelmet nyújtsanak. 

Azonban mivel jelenleg még nincs nemzetközi jelzésrendszer arra vonatkozólag, hogyan tudnának a fogyasztók az UV-A sugárzás elleni védelemről az egyes készítmények esetében tájékozódni, ennek talán egyetlen módja, ha megnézzük az összetevőket.

UV-A sugarakat elnyelő vegyületek, melyek naptejekben (krém, olaj, fluid, spray, stift, stb) előfordulhatnak: avobenzone, oxybenzone (bőrt esetenként irritálhatja), dioxybenzone (bőrt esetenként irritálhatja), Mexoryl SX (L' Oreal Paris, La Roche Posay készítményekben, három, fix koncentrációjú komponensből áll), Helioplex (Johnson & Johnson Neutrogena termékekben, öt fix koncentrációjú komponensből áll).

 

FIGYELEM! A gyermekkori leégés felnőttkorban növeli a melanóma típusú bőrrák és a szürkehályog kockázatát!

 

 

Víz- és izzadásálló?

A sok félrevezető felirat (sunblock – "napblokkoló", waterproof – vízálló, sweat-proof – izzadásálló) közül mára leginkább csak a mérsékelten vízálló (water-resistant) maradt meg, ugyanakkor a gyártónak kötelessége a címkén feltüntetni, hogy vízben tartózkodás esetén meddig hatékony a készítmény (40 vagy 80 perc általában). Vízálló naptejet is sűrűn szükséges alkalmazni.

 

A bőrre ártalmas napsugarakat elsősorban nem a sebészeti beavatkozás miatt szükséges kerülni. A bőrdaganatok előfordulása egyre nő, legsúlyosabb formája, a melanóma hátterében pedig az esetek több, mint 90%-ában UV sugarak okozta bőrkárosodás áll. 

 

napozasmain

 

 

 

Az összetevők

 

Napjainkban egyre több olyan vegyületről derül ki, hogy káros az egészségre, melyeket már régóta alkalmazunk. A napvédő készítmények számos összetevőjével szemben is aggályok merültek fel az utóbbi időben. Az egészségügyi / vegyészeti területen járatlan felhasználók számára nehéz lehet eldönteni, hogy a kockázatokat és előnyöket értékelve mivel tesznek kevesebb kárt. A napvédők piaca mindenki számára nyújthat valamit, azonban érdemes megbízható szakember (pl. bőrgyógyász, gyógyszerész) tanácsát kérni az átverések elkerülése érdekében.

 

 

Nanopartikulumok.

A titánium-dioxidot és a cink-oxidod szemmel nem látható parányi szemcsékre őrölve alkalmazzák az UV (főként UV-B) sugarak elnyelésére. A szemcsék oly aprók, hogy a készítmény nem zavaros (mint egy rázókeveréknél). Azonban egyes kutatások arra mutattak rá, hogy az ilyen apró szemcsék a bőrön keresztül a véráramba juthatnak, idő előtti öregedést, és állatoknál fejlődési illetve reproduktív zavarokat okozhatnak. Embereken mindmáig nem igazolták a hatásokat.

 

Azon felhasználók számára, akik nem szeretnének nanorészecskéket használni, rendelkezésre állnak olyan készítmények, melyek nem tartalmazzák őket, mindössze sűrűbb, zsírosabb és opálosabb állagúak.

 

 

Hormon-hatású összetevők

A napozószerekkel a testápolók igen különleges csoportját képezik. Vastag rétegben kell alkalmazni, a test nagy területén, ráadásul adott esetben naponta többször. Az összetevőivel szemben felállított követelmények közül ezért a legfontosabbak, hogy miközben a címkén feltüntetett mértékű UV sugárzás elleni védelmet nyújtják a megfelelő ideig, nem irritálhatnak, nem okozhatnak allergiát, és nem keletkezhet bennük veszélyes melléktermék a sugárzás hatására sem. Egyes összetevői elősegítik a bőr penetrációt (hogy a "védő vegyületek" bejuthassanak oda), mások pedig a bőrhöz való jobb tapadást. Éppen ezért az alkotók egy része a vérből (anyatejből és vizeletből) is kimutathatóvá válik.

 

Az aktív összetevők két csoportba sorolhatók: ásványi és kémiai szűrők, melyek különböző mechanizmusokkal védik meg a bőrt az UV sugaraktól. A legtöbb termék kémiai szűrőket használ, 2 – 6 vegyületet a következők közül: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate és octinoxate. A cink-oxid és titánium-dioxid ásványi szűrők, ezeket általában kémiai filterekkel kombinálják.

 

Laboratóriumi (sejteken és állatokon végzett) vizsgálatok arra mutattak rá, hogy egyes kémiai szűrők hormonhatással rendelkezhetnek, mások pedig bőrallergiát okozhatnak, amely hatások gyakori alkalmazás mellett megkérdőjelezhetik a készítmények biztonságos alkalmazását.

 

Laboratóriumi körülmények között ösztrogén hatással rendelkező vegyületek: oxybenzone (másnéven benzophenone-3), homosalate, 4-methyl-benzylidene camphor, octyl-methoxycinnamate and octyl-dimethyl-PABA

 

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának a fogyasztók biztonságáért felelős tudományos bizottságának szakemberei (Scientific Committee on Cosmetic Products and Non-Food Products Intended for Consumers) is állást foglalt a témában, miután a szakemberek megvizsgálták, hogy a kérdéses vegyületek rendelkeznek-e ösztrogénhatással, ami az emberi egészséget befolyásolhatja.

 

 

A bizottság jelentésében többek között az áll, hogy véleményük szerint a napvédő készítmények összetevőinek tulajdonított ösztrogénhatás rendkívül alacsony az egyéb forrásokból, pl ételekből (flavonoidok), hormonterápiák során (fogamzásgátlás, esemény utáni tabletta, posztmenopauzában alkalmazott hormon terápia) a szervezetet érő ösztrogénhatással összehasonlítva. A nemzetközi tudományos bizottság a rendelkezésre álló kutatási anyagok alapján továbbá arra a következtetésre jutott, hogy a fogyasztók nincsenek veszélyben.

 

Az emlőrák kezelése során gyakran alkalmazott hormonterápia (aromatáz gátlók) alatt, ami az ösztrogén szervezetbeli szintjét hivatott alacsonyan tartani, érthető módon az ösztrogén hatást a lehető legnagyobb mértékben szeretnénk elkerülni. Így ha a legcsekélyebb aggodalom is felmerül, érdemes olyan készítményt keresnünk, amely nem tartalmazza a fenti hatóanyagokat.

 

 

 

És még egy fontos dolog…

 

 

Nem gondolnánk, de számos gyógyszer okozhat fotoszenzitivitást (napallergiát), ami egy immunológiai reakció, melyet a napsugárzás és a gyógyszer együttesen vált ki. Általában intenzív leégés, vörös, viszkető, fájdalmas kiütés, hólyagok, hámlás jellemzi a napsugárzásnak akár rövid ideig kitett bőrfelületen.

 

A gyógyszer okozta fotoszenzitivitásnak két formája a fotoallergia és a fototoxicitás. A fotoallergia néhány nappal azután jelentkezik, hogy nap- vagy szoráriumcső-sugárzásnak tettük ki a bőrfelületet, míg a fototoxicitás akár néhány órán belül jelentkezik. Az enyhébb reakciók kezelés nélkül néhány nap vagy hét alatt elmúlnak, súlyosabb formái viszont ellátást igényelnek. A fényérzékenység és fotoallergia nem mindenkinél jelentkezik. Ha pedig egyszer már előfordult, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazon gyógyszer szedésekor máskor is kiváltja a napsütés.

 

Az alábbiakban (a teljesség igénye nélkül) felsorolt gyógyszer-hatóanyagok szedésénél figyelembe kell venni azok fényérzékenyítő hatását, így fokozottabban szükséges a nyári napsütés ellen védekezni.

 

 

Antibiotikumok: ciprofloxacin, doxiciklin, levofloxacin, ofloxacin, tetraciklin, trimetoprim, sulfamethoxazol

Pl.: Ciprobay, Ciprofloxacin, Cifran, Cifloxin, Tenutan, Doxycyclin, Tarivid, Zanocin, Sumetrolim, Cotripharm, stb.

 

Gombaellenes szerek: voricanozol

Pl: Vfend

 

Gyulladásos bélbetegségben alkalmazott gyógyszer: sulfasalazin

Pl. Salazopyrin

 

Antihisztaminok (főként allergia ellen szedett gyógyszerek): cetirizin, diphenhydramin, loratadin, promethazin, cyproheptadin

Pl: Zyrtec, Supraderm gél, Claritine, Erlotin, Peritol, stb.

 

Koleszterinszint-csökkentők: simvastatin, atorvastatin, pravastatin

Pl: Zocor, Simvastatin, Sicor, Vasilip, Inegy, Sortis, Atoris, Atorva, Atorvastatin, Atorvox, Hypolip, Nicron, stb.

 

Vízhajtók: hydrochlorothiazid; furosemid

Pl: Accuzide, Amilorid Comp, Amilozid, Furon, Furosemide, stb.

 

Egyes láz- és fájdalomcsillapítók (tabletta, gél, tapasz, stb.): ibuprofen, naproxen, celecoxib, piroxicam, ketoprofen

Pl: Advil, Algoflex, Nurofen, Ibumax, Ibutop, Melfen, Apranax, Aleve, Celebrex, Brexin, Feldene, Hotemin (krém is), Fastum gél, Ketospray, stb.

 

Szájon át szedett fogamzásgáltók, ösztrogének

Pl. Adelle, Elizette, Jangee, stb.

 

Szorongás oldásában alkalmazott gyógyszerek: alprazolam, chlordiazepoxide

Pl: Frontin, Xanax, Elenium, stb.

 

Antidepresszánsok: imipramine, amitriptyline, clomipramine

Pl: Melipramin, Teperinep, Anafranil, stb.

 

Kemoterápiában alkalmazott gyógyszerek: dacarbazine, fluorouracil, methotrexate, vinblastin, doxorubicin

Pl: érdeklődjön kezelőorvosánál!

 

Bőrproblémák kezelésében alkalmazott retinoidok: acitretin, isotretinoin

Pl: Neotigason, Aknenormin, Inerta, stb.

 

II-es típusú cukorbetegségben alkalmazott egyes gyógyszerek: glipizid

Pl: Minidiab

 

Egyéb (glaukóma, hegyibetegség): acetazolamide

Pl: Huma-Zolamide

 

Kozmetikumokban szereplő alfa-hidroxisavak: AHA

 


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

Képek forrásai:

http://www.grosche.ca/how-to-pack-for-the-beach/

http://www.balatonriviera.hu/hu/info/strandok/alsoorsi-strand/arak-nyitva-tartas.html

http://www.vitaebelle.com/lifestyle-1/2015/5/21/time-to-get-some-sun

összefogás mellrák ellen


 pink ribbon wooden surface


 canstockphoto10467318

© 2015 Onkoplasztika Kft. Minden jog fenntartva.