Dr. Mátrai Zoltán, PhD, FEBS

Medical Center Budapest 1113 Budapest, Bartók Béla u. 92-94. fsz.

  +36 70 550 1268    +36 20 339 1604       onkoplasztika@gmail.com

Hogyan diagnosztizálható az emlőrák?

×

Hiba

[Joomlashack License Key Manager] Joomlashack Framework not found

Az emlőrákos esetek egy részét a tünetek megjelenése után diagnosztizálják, a betegség korai stádiumban azonban igen gyakran nem okoz semmilyen panaszt. A javasolt szűrésen való részvétel éppen ezért kiemelkedő fontosságú.

Szűrés alkalmával felfedezett gyanús képlet esetén, vagy a jellemző tünetek észlelésekor orvosa egy vagy több vizsgálat elvégzését javasolja. A daganat gyanújának igazolódásakor további vizsgálatok szükségesek a daganat stádiumának (kiterjedésének) megállapítására, ez határozza meg ugyanis a kezelést.

 

mammografia RS

 

Az emlőrák diagnózisához szüséges vizsgálatok a következők lehetnek:

 

  • Emlővizsgálat. Orvosa tapintással vizsgálja meg mindkét emlőjét és hónalji nyirokcsomóit; a tapintható elváltozásokat észleli.
  • Mammogram. A mammogram az emlő röntgen vizsgálata, a mammográfiát emlőrák szűrésre alkalmazzák. Ha a szűrés alkalmával készített mammográfiás felvételen abnormalitást észlelnek, orvosa diagnosztikus mammográfiára utalhatja, ami során az észlelt elválozás alaposabb vizsgálatát végzik.
  • Emlő ultrahang. Az ultrahang technika hangsugarak felhasználásával képezi le a szervezet mélyebb rétegeiben elhelyezkedő struktúrákat. Segítségével megkülönböztethetővé válik egymástól egy daganat és egy folyadékkal telt ciszta. Gyakran alkalmazzák újonnan felfedezett emlő csomók vizsgálatára. 
  • Sejtek vételezése emlőből további vizsgálat céljára (biopszia). A mintavétel során nyert anyagot laboratóriumban vizsgálják meg, tartalmaz-e daganatos sejteket, amennyiben igen, meghatározzák a sejtek típusát, a daganat aggresszivitását és a sejtek felszínén található hormonreceptorokat, melyek a kezelési lehetőségeket határozzák meg.

 

Egyéni körülményektől függően egyéb további vizsgálatokra is szükség lehet.

 


 

Vizsgálatok a stádium meghatározásához

 

mammografias asszisztens rs

 

Az emlőrák diagnózisának felállítását követően a daganat kiterjedését szükséges meghatározni, ami alapvetően befolyásolja a prognózist (=a betegség várható lefolyásának és kimenetelének előrejelzését) és a kezelési lehetőségeket.

Azonban a daganat stádiuma legpontosabban csak a sebészi beavatkozást követően állapítható meg, az eltávolított daganatot ugyanis a patológusok szövettanilag elemzik.

A stádiumbeosztás során alkalmazott vizsgálatok lehetnek pl.:

  • Vérvizsgálatok, pl. vérkép
  • Mammogram
  • Emlő MR
  • Csontszcintigráfia
  • CT (computer tomográfia)
  • PET (pozitron emissziós tomográfia)

 


 

 

Tovább a kategóriában: « Okok Betegklubok »
© 2015 Onkoplasztika Kft. Minden jog fenntartva.