Dr. Mátrai Zoltán, PhD, FEBS

Medical Center Budapest 1113 Budapest, Bartók Béla u. 92-94. fsz.

  +36 70 550 1268    +36 20 339 1604       onkoplasztika@gmail.com

Hasplasztika, kötényhas műtét

×

Hiba

[Joomlashack License Key Manager] Joomlashack Framework not found

    Nagymértékű hízás-fogyás, terhesség hatására a hason felesleges bőrből és zsírból álló redő keletkezhet, ami mind esztétikailag mind pedig a mindennapi élet során (pl. öltözködés, mozgás) zavaró lehet. Diétával és tornával ez az elváltozás általában nem korrigálható. Plasztikai sebészeti beavatkozással a felesleges bőr és zsír eltávolítható, valamint a kitágult izmok is "szűkebbre szabhatóak", lapos hasat eredményezve. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez egy komoly műtét, ezért néhány ténnyel tisztában kell lennie döntésének meghozatala előtt.

 


 

 Ki alkalmas hasplasztikára?
canstockphoto27004306
 
 • Alapvetően jó egészségi állapotú nők és férfiak számára alkalmas ez a műtét.
 • Több terhességet követően a beavatkozással a kitágult hasizmok helyrehozhatóak, és a felesleges bőr is eltávolításra kerül.
 • Nagymértékű súlyvesztés (fogyókúra) után olyan hölgyek és urak, akik hasán a fogyást követően is megmaradt felesleges zsír és bőr.

 

Kinek nem ajánlott ez a műtét?

 

 • Nőknek, akik gyermekvállalást terveznek a jövőben, javasolt elhalasztani a hasplasztikát a szülés(ek) utáni időszakra, mivel a műtét során a hosszanti hasizmokat szűkítik és későbbi terhesség miatt ezek az izmok leválhatnak.
 • A műtét nem egy "fogyókúrás módszer". Ha fogyni szeretne, akkor ez a beavatkozás Önnek nem ajánlott. A hasplasztika a fogyókúrázó legutolsó mentsvára, miután már mindennel próbálkozott, ideális esetben sikeresen.  A műtéti hegek helyéről, méretéről plasztikai sebészétől részletesen tájékozódhat.

 


 

Hogyan készüljek fel a hasplasztikára?

 

 A legelső lépés a plasztikai sebész kiválasztása és a konzultáció, mely során céljait és a következő opciókat vitathatják meg:

1.      Műtét kiterjedése: 

 • Teljes hasplasztika. Csípőlapáttól csípőlapátig húzódó metszésből plasztikai sebésze szükség szerint formálja át a bőrt, szöveteket és izmokat. A műtét kiterjed a köldök áthelyezésére is, és néhány napig draincsöveket helyezhetnek el a bőre alá 
 •  Részleges vagy mini hasplasztika. Ez a műtét akkor választható, ha az eltávolítandó zsírszövet a köldök alatt helyezkedik el, így annak áthelyezésére nagy eséllyel nem kerül sor. 

 

2.      Ha Ön dohányzik, plasztikai sebésze minden esetben kérni fogja, hogy a dohányzást legalább a műtétet megelőző, majd az azt követő két hétben (tehát összesen 4 hétig) függessze fel. Nem elég csupán "kevesebbet szívni", hanem a műtéti (esetenként súlyos) szövődmények elkerülése érdekében szükségszerű betartania a teljes füstmentességet az előírt időszakra.

 

3.      A beavatkozás előtt ne kísérletezzen drasztikus diétával. A kiegyensúlyozott, teljes és egészséges étrend a megfelelő, ami a gyógyulás folyamatát is segítheti.

 

4.      A műtéti altatásban használatos gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatások elkerülése érdekében számoljon be orvosának minden olyan gyógyszerről, gyógynövényről, étrendkiegészítőről, amiket rendszeresen szed. Egyik-másik ideiglenes felfüggesztésére szükség lehet.

 


Hogyan zajlik a műtét?

A beavatkozás időtartama 1 és 5 óra között lehet. Orvosa tanácsára egy éjszakán át megfigyelhetik a klinikán. A műtétet általános érzéstelenítésben, altatásban végzik (kivéve mini hasplasztika egyes esetei). Az alkalmazott metszés lefutását befolyásoló tényezők közül kiemelendő a hasi régió kiindulási struktúrája és a páciens elvárása. A felesleges zsírszövet és bőr eltávolítása mellett hasfali rekonstrukciót is végez plasztikai sebésze, amennyiben a hasfali izomzat eltávolodott egymástól. A beavatkozást helyén varratzárást követően felgyülemlő vér és szövetközi folyadék elvezetésére draincsöveket hagynak hátra, melyek általában 3-5 nap után távolítanak el.

 

 


 

Mik  a lehetséges szövődmények?

 

 • A leggyakoribb szövődmények közé a fájdalom és a műtéti terület duzzanata tartoznak. Fájdalomcsillapító szedése javasolt, mivel a kellemetlenség hetekig, akár néhány hónapig tarthat.
 • Nem ritka a műtéti terület ideiglenes zsibbadása, véraláfutások keletkezése és fáradtság érzése a felépülés ideje alatt.
 • Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a hasplasztikának is lehetnek ritka sebészeti szövődményei: fertőzés, vérzés a bőrlebeny alatt, vérrögök kialakulása. A szövődmények kialakulása nagyobb eséllyel lép fel, ha a páciens valamilyen keringési elégtelenségben, cukorbetegségben, szív-, tüdő- vagy májbetegségben szenved.
 • A nem megfelelő sebgyógyulás is egy szövődmény, ami jelentős mértékű hegszövet képződéssel vagy bőrvesztéssel (bőrelhalással) jár, és további műtétet igényel.
 • A hasplasztika hegeket hagy hátra. Bár idővel kissé halványodhatnak, nem fognak teljesen eltűnni. A sebgyógyulást követően plasztikai sebésze javasolhatja olyan külsőleg alkalmazandó készítmény alkalmazását, ami a hegek méretét csökkentheti és halványíthatja azokat - kisebb-nagyobb mértékben, egyéntől függően.

 


 

Műtét előtti teendők

A műtéti beavatkozás előtt elvégzendő vizsgálatok: 

 • vérvizsgálat
 • mellkas röntgen
 • elektrokardiogram (EKG)
 • alkalmanként hasi ultrahang

Rendszeresen szedett gyógyszereiről feltétlenül szükséges tájékoztatnia plasztikai sebészét, ugyanis a műtét előtti és utáni időszakban a szövődmények megelőzése érdekében egyes gyógyszerek szedését szükséges lehet ideiglenesen felfüggeszteni. Amennyiben Ön dohányzik, erre az időszakra a dohányzást is szükséges szüneteltetni.

Bővebben a dohányzásról plasztikai sebészeti beavatkozásokkal összefüggésben.

 


canstockphoto27889571

 

Műtétet közvetlen követő időszak

 

   A beavatkozás után varratai lesznek, és a területet szorosan bekötik, rugalmas haskötő használata szükséges. A kötszerek és a kötözés orvosi utasítás szerinti kezelése rendkívül fontos a megfelelő sebgyógyulás érdekében. A legkisebb fájdalmat okozó fekvő és ülő pozíciókról plasztikai sebésze ad tanácsot. Rendkívül fontos, hogy a gyógyulás alatt, legalább 6 héten keresztül tartózkodjon minden olyan tevékenységtől, ami erőlködést vált ki, legalább 2 hétig az autóvezetés kerülése is javasolt. Varratszedésre 2-3 héttel a műtét után kerül sor.

Tovább a kategóriában: « Dohányzás Emlő esztétika »

Kérjen időpontot vagy kérdezzen!


A piros csillaggal jelzett mezők kitöltése kötelező 

 

© 2015 Onkoplasztika Kft. Minden jog fenntartva.