Dr. Mátrai Zoltán, PhD, FEBS

Medical Center Budapest 1113 Budapest, Bartók Béla u. 92-94. fsz.

  +36 70 550 1268    +36 20 339 1604       onkoplasztika@gmail.com

Anyajegyek és egyéb bőrelváltozások kimetszése

×

Hiba

[Joomlashack License Key Manager] Joomlashack Framework not found

nagy anyajegyAz anyajegyek jórészt pigmentet (színanyagot) tartalmazó sejtekből álnak, és a bőrön és nyálkahártyán bárhol előfordulhatnak, általában ártalmatlanok. Színük gyakran barna, ritkábban kék, fekete vagy hússzínű. Húszéves korunk előtt viszonylag kevés anyajegy keletkezik testünkön, később előfordulásuk növekszik.

A bőrfüggelékek ártalmatlan, apró, nyéllel a bőrfelületből kiálló bőrrészek. Leginkább a nyakon, hónaljakban, a törzs felső részén és testhajlatokban fordulnak elő, kialakuásuk oka ismeretlen.

 


 

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

 

 A legtöbb anyajegy és bőrfüggelék nem igényel kezelést, orvoshoz akkor fordulnak velük, ha megjelenésük esztétikailag nem elfogadható a páciens számára, illetve ha a ruházat vagy ékszerek rendszeres viselése okoz kellemetlenséget a bőrelváltozás irritálása miatt. 

Feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni, ha sok anyajegye van (bőrgyógyászati szűrés), ha egy-egy anyajegy megjelenésében különbözik a többitől, vagy régi anyajegy megváltozik: mérete, színe változik, fájdalmassá, gyulladttá  válik. 

Egyes esetekben orvosa mintát vehet az anyajegyből, amit szövettani vizsgálatra küld el. A szövettani lelet alapján orvosa megállapítja, hogy melyik a bőrelváltozás eltávolításának legbiztonságosabb módja.

 


 

A bőrelváltozások eltávolításának lehetőségei

 

  • Levágás: A bőrfüggelékek eltávolíthatók sebészi szikével vagy ollóval. Egyes anyajegyeknél mélyebb metszések végzése is szükségessé válhat a visszanövés megelőzése érdekében, s ekkor varratokat is szükséges ejteni.
  • Fagyasztás: Folyékony nitrogénnel végzett eljárás.
  • Égetés: Elektromos árammal működő eszköz segítségével. A hőhatás a vérzést is megakadályozza. Helyi érzéstelenítésben végzik.


 

Műtét előtti teendők

 

Bizonyos esetekben bőrelváltozások kimetszése előtt is szükség lehet néhány vizsgálatot elvégezni.

Rendszeresen szedett gyógyszereiről feltétlenül szükséges tájékoztatnia plasztikai sebészét, ugyanis a műtét előtti és utáni időszakban a szövődmények megelőzése érdekében egyes gyógyszerek szedését szükséges lehet ideiglenesen felfüggeszteni.

Amennyiben Ön dohányzik, erre az időszakra a dohányzás mellőzését is javasolhatja plasztikai sebésze.

Bővebben a dohányzásról plasztikai sebészeti beavatkozásokkal összefüggésben.

Tovább a kategóriában: « Emlő esztétika Hegkorrekció »

Kérjen időpontot vagy kérdezzen!


A piros csillaggal jelzett mezők kitöltése kötelező 

 

© 2015 Onkoplasztika Kft. Minden jog fenntartva.